Πέμπτη 24 Μαρτίου 2016

Α.ΚΙ.Δ.Α. ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ



Στην εποχή μας έχει ξεσπάσει το μεγαλύτερο κύμα μετακίνησης πληθυσμών στην περιοχή μας από τον Β΄ Παγκόσμιο πόλεμο. Οι λαοί στη γειτονιά μας ζουν σε πρωτόγνωρες συνθήκες βίας και πολέμων. Η χώρα μας ευρισκόμενη στο σταυροδρόμι μεταξύ Ανατολής και Δύσης, μοιραία σήμερα δέχεται τεράστιο κύμα προσφυγικών μετακινήσεων. Οι πρόσφυγες στην Ελλάδα έχουν φτάσει τους 50.000 και με βάση και τις τελευταίες εξελίξεις ,θα εγκλωβιστούν στην χώρα μας ίσως πολλοί περισσότεροι .Οι άνθρωποι αυτοί φεύγουν από τις χώρες τους λόγω των γενικευμένων ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων και εσωτερικών συγκρούσεων στην περιοχή της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής.
Οι Έλληνες ξέρουν καλά από προσφυγιά και μετανάστευση. Την γνώρισαν από τον ξεριζωμό του Πόντου και της Μ. Ασίας, από τα εργοστάσια της Γερμανίας, τις στοές του Βελγίου, τα πλυσταριά της Αμερικής, τα βαπόρια της Αυστραλίας και τη μετανάστευση των μορφωμένων παιδιών της, στους σημερινούς καιρούς των μνημονίων. Απέναντι στους πρόσφυγες σήμερα, ο λαός μας εξαθλιωμένος και ο ίδιος από 6 χρόνια μνημονίων, εκφράζει την ανθρωπιά και την αλληλεγγύη του, καθημερινά. Το φθινόπωρο η παράταξή μας με πρωτοβουλία της συγκέντρωσε είδη πρώτης ανάγκης και τα προώθησε στα νησιά του Β. Αιγαίου. Ενώ το προηγούμενο Σαββατοκύριακο διοργάνωσε με μεγάλη επιτυχία εκδήλωση για το προσφυγικό.
Αντίθετα η Ευρώπη, σκάβει τάφρους, χτίζει φρούρια, για να εμποδίσει τους ικέτες πρόσφυγες να ησυχάσουν, αναζωπυρώνοντας την ξενοφοβία, τον ρατσισμό, τον φασισμό και τη βαρβαρότητα. Η Δύση που μίλησε για αξίες και για δημοκρατία, στήριξε τις πιο ακραίες ένοπλες ομάδες, όπως τους Ταλιμπάν και το Ισλαμικό Κράτος(ISIS), αφού καταλήστευσε χώρες , είτε με απ’ ευθείας εισβολές, είτε προκαλώντας και χρηματοδοτώντας εμφυλίους πολέμους, τώρα αρνείται να δεχτεί τους πρόσφυγες που προκάλεσε η πολιτική αυτή.
H πρόσφατη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας που υπέγραψε και η χώρα μας, έρχεται σε αντίθεση με το προσφυγικό δίκαιο έτσι όπως απορρέει από τη συνθήκη της Γενεύης το 1951,αμφισβητείται ήδη από την ύπατη αρμοστεία του ΟΗΕ, από τη διεθνή αμνηστία και από μια σειρά ανθρωπιστικές οργανώσεις. Βασική επιδίωξη της συμφωνίας, είναι η ανακοπή των ροών από την Τουρκία προς την Ελλάδα και την Ευρώπη και όχι η αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης. Η παρουσία του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο σε συνδυασμό με την εξωτερική πολιτική της Τουρκίας αυξάνει τους κινδύνους για τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας. Παράλληλα η Τουρκία αναγνωρίζεται ως ασφαλής χώρα, τη στιγμή που καταπατούνται κατάφωρα τα ανθρώπινα δικαιώματα, με ότι αυτό σημάνει για κάθε κατατρεγμένο.
Δεν θα πρέπει να υπάρχει καμία αυταπάτη ,αν σε διπλωματικό επίπεδο δεν αναληφθούν διεθνείς πρωτοβουλίες για το σταμάτημα του πολέμου στην περιοχή και ιδιαίτερα στη Συρία δεν πρόκειται να λυθεί το πρόβλημα. Αν τα Βαλκάνια και η Ευρώπη δεν ανοίξουν τα σύνορά τους και οι πρόσφυγες να κατανεμηθούν αναλογικά του πληθυσμού δεκάδες χιλιάδες , θα εγκλωβιστούν στη χώρα μας συμβάλλοντας έτσι στη ξέσπασμα μιας τεράστιας ανθρωπιστικής κρίσης, μετατρέποντας τη χώρα σε αποθήκη ψυχών. Οι εικόνες στο λιμάνι του Πειραιά και την Ειδομένη είναι εικόνες απάνθρωπες και ντροπής.
Άμεσα η κυβέρνηση και τα αντίστοιχα υπουργεία, πρέπει να προχωρήσουν γρήγορα τις διαδικασίες, για την καταγραφή των προσφύγων και την μετεγκατάσταση στις χώρες που επιθυμούν, με βάση τη συνθήκη της Γενεύης του 1951, να αναγνωριστούν τα δικαιώματα που απορρέουν από την ιδιότητα του πρόσφυγα .
Το Υπουργείο Εσωτερικών, με σχετικό του έγγραφο, ζητά από τους δήμους να υποδείξουν κατάλληλους χώρους, που δεν χρησιμοποιούνται, για φιλοξενία προσφύγων. Είμαστε αντίθετοι στην δημιουργία hot -spots , διότι δημιουργούν μόνο συνθήκες εγκλωβισμού. Είμαστε υπέρ της δημιουργίας ανοιχτών και δημοσίων, προσωρινών χώρων υποδοχής και φιλοξενίας, που θα λειτουργούν με ευθύνη αποκλειστικά του κράτους, του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής και όχι των ΜΚΟ οι οποίες πρέπει να έχουν επικουρικό χαρακτήρα και να συντονίζονται από τις αρχές. Οι χώροι αυτοί σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να είναι στρατοκρατούμενοι χώροι. Εκεί θα πρέπει να λαμβάνεται από τους πρόσφυγες ,κάθε νομική και κοινωνική βοήθεια καθώς και ταξιδιωτικά έγγραφα για να ταξιδέψουν με ασφάλεια στον προορισμό της επιλογής τους – όποιος και να είναι αυτός - σύμφωνα με τις διεθνείς συνθήκες και συμβάσεις . Επίσης θα πρέπει να υπάρχει ειδική μέριμνα από κρατικούς φορείς για ασυνόδευτους ανήλικα παιδιά, μητέρες, εγκύους, ΑΜΕΑ, θύματα κυκλωμάτων διακίνησης ανθρώπων και εμπορίας οργάνων.
Η κυβέρνηση οφείλει άμεσα, να παρουσιάσει ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα υποδοχής των προσφύγων σχεδιασμένο με βάση τα παραπάνω. Το πρόγραμμα αυτό θα πρέπει να έχει το χαρακτήρα της αναλογικότητας του πληθυσμού και να λαμβάνει υπόψη τις όποιες ιδιαιτερότητες της κάθε περιοχής. Οι οποίοι χώροι υποδειχθούν, θα πρέπει να έχουν κατάλληλες και υλικοτεχνικές υποδομές,ανθρώπινες, των οποίων η δημιουργία δεν μπορεί να επιβαρύνει τους ΟΤΑ.
Ο Δήμος Δυτικής Αχαΐας άμεσα να αναλάβει πρωτοβουλία αλληλεγγύης στους προσφυγές και ταυτοχρόνως να συμβάλει σε ένα πλατύ αντιπολεμικό κίνημα οικοδομώντας στην πράξη την αλληλεγγύη μαζί ευρωπαϊκούς λαούς και τους λαούς των εμπόλεμων περιοχών της Μέσης Ανατολής.

24/03/2016

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου