Σάββατο 31 Οκτωβρίου 2015

Πως ο Δήμος Δυτικής Αχαΐας μπορεί να είναι οργανωτής και εμψυχωτής στην παραγωγή και την ανάπτυξη



Κουνάβης Παναγιώτης,

Δημοτικός σύμβουλος και επικεφαλής της Δημοτικής παράταξης Αυτοδιοικητική Κίνηση Δυτικής Αχαΐας - Α.ΚΙ.Δ.Α.


Σήμερα ο τόπος μας βρίσκεται στα όρια της ανθρωπιστικής κρίσης. Οι παραγωγικές τάξεις της Δυτικής Αχαΐας που δραστηριοποιούνται στη γεωργία, την κτηνοτροφία, τη μεταποίηση, το εμπόριο, τις υπηρεσίες, βρίσκονται σε πλήρη απόγνωση και αδυνατούν να ανταποκριθούν στις στοιχειώδεις οικογενειακές τους υποχρεώσεις. Το αυξημένο κόστος παραγωγής, οι χαμηλές τιμές στα προϊόντα, η έλλειψη ρευστότητας, η απειλή πλειστηριασμών αλλά και τα χρέη επιβίωσης που τρέχουν και αυξάνονται εξαιτίας των πολιτικών που εφαρμόζονται, τείνουν να αναιρέσουν κάθε δυνατότητα ανάκαμψης της περιοχής.

Η Αυτοδιοικητική Κίνηση Δυτικής Αχαΐας - Α.ΚΙ.Δ.Α. πιστεύει πως η παραγωγική ανασυγκρότηση και η ανάπτυξή της περιοχής, προϋποθέτουν την ενεργή συμβολή του Δήμου Δυτικής Αχαΐας, προκειμένου ο τόπος μας να ανακτήσει τις δυνατότητές του. Επιπλέον, για να αποκτήσει ταυτότητα ανταγωνιστική, απαιτούνται συγκεκριμένες παρεμβάσεις μέσα από ένα πλαίσιο δράσεων και στόχων, με τη συμμετοχή των φορέων της περιοχής και της κοινωνίας στη διαμόρφωσή τους και τη διεκδίκησή τους.

Ο Δήμος μας σήμερα καλείται να σηκώσει το βάρος της αλληλεγγύης προς τους οικονομικά ασθενέστερους και να οργανώσει κοινωνικές δομές με διαφάνεια και αντικειμενικότητα, μακριά από πελατειακές πρακτικές. Η διατήρηση, η ανάκτηση και η σφυρηλάτηση της κοινωνικής συνοχής στις τοπικές κοινωνίες πρέπει να αποτελεί σήμερα καθημερινό του μέλημα.
Στο επίκεντρο της πολιτικής του Δήμου μας, όπως και κάθε Δήμου στη χώρα, πρέπει να βρίσκεται ο άνθρωπος και οι ανάγκες του, η αύξηση της απασχόλησης, η υπεράσπιση του περιβάλλοντος σε συνδυασμό με ένα νέο παραγωγικό πρότυπο το οποίο θα δώσει ταυτότητα στα προϊόντα της περιοχής, μέσω πιστοποιήσεων, συστημάτων ποιότητας και εκπαίδευσης των παραγωγών, με σύνδεση τουρισμού και αγροτικής οικονομίας. Επομένως, η συμβολή του Δήμου μπορεί να προσφέρει τα μέγιστα στη δημιουργία μόνιμου δικτύου ενημέρωσης, εκπαίδευσης και κατάρτισης των παραγωγών (σε συνεργασία με υπηρεσίες ,περιφέρεια, υπουργεία και επιμελητήρια), που ως βασικό στόχο θα έχει την σταθερή και χρονικά προγραμματισμένη οργάνωση σεμιναρίων σχετικών με τεχνικές παραγωγής, με ειδικευμένους επιστήμονες που θα ενημερώνουν τους παραγωγούς σχετικά με τα εθνικά και ευρωπαϊκά προγράμματα. Η αξιοποίηση σε αυτή τη κατεύθυνση του ντόπιου επιστημονικού δυναμικού μπορεί να βάλει φραγμό στην μετανάστευσή του. Τέλος, η ανάπτυξη Θερμοκοιτίδων καινοτόμων επιχειρήσεων που θα έχουν σχέση με την τυποποίηση και την εξαγωγή των ντόπιων προϊόντων μας μπορούν να δώσουν φτερά στα προϊόντα της περιοχής.

Βασικό εργαλείο ώστε η Δυτική Αχαΐα να βρεθεί σε τροχιά ανάπτυξης είναι ανάπτυξη των υποδομών της. Η υδροδότηση του κάμπου μας από το φράγμα του Πηνειού που θα αναγεννήσει τη διψασμένη για άρδευση περιοχή μας, η σύνδεση και η άμεση υδροδότηση με το Φράγμα του Πείρου που θα δώσει λύση στα χρόνια προβλήματα ύδρευσης των τοπικών διαμερισμάτων, η επέκταση του προαστιακού σιδηροδρόμου μέχρι την πόλη της Κάτω Αχαΐας και η σύνδεση με το Αεροδρόμιο του Αράξου, το οποίο πρέπει εκτός από επιβατικό να γίνει και εμπορικό αεροδρόμιο, μαζί με την ολοκλήρωση της εθνικής οδού Πάτρας-Πύργου (με νότια χάραξη για το τμήμα (Βραχναίκα-Κάτω Αχαΐα) και με την κατασκευή μιας σύγχρονης σιδηροδρομικής γραμμής Αθήνα -Καλαμάτας που θα έχει σύνδεση με τη Βιομηχανική περιοχή και τον Άραξο, ώστε να διακινούνται ταχύτατα και με ασφάλεια άνθρωποι και εμπορεύματα, αποτελούν μια δέσμη έργων που όσο καθυστερούν να υλοποιηθούν, τόσο οδηγείται η Δυτική Αχαΐα σε μαρασμό. Μαζί με τα παραπάνω, η προστασία του Πείρου ποταμού από τη ρύπανση και ο διαρκής αγώνας για την απορρύπανση του Πατραϊκού κόλπου θα αναβαθμίσει την ποιότητα ζωής των κατοίκων.

Η πλούσια ιστορία του τόπου, μας κληρονόμησε μοναδικά αρχαιολογικά μνημεία, το τείχος των Δυμαίων, τα αρχαιολογικά ευρήματα των Πορτών, τα Μυκηναϊκά νεκροταφεία (Κόμη, Σπαλιαρέικα) κ.α, επιβάλλουν την ανάγκη προβολής τους και την δυνατότητα επισκεψιμότητάς τους όλο τον χρόνο. Μαζί με την ανάδειξη της ιστορίας της ιστορίας της αρχαίας Δύμης και της Ωλενίας, μπορούν να πιστοποιήσουν την ανάγκη ενός μικρού αρχαιολογικού μουσείου στην πόλη της Κάτω Αχαΐας, όπου σε συνδυασμό με τις φυσικές ομορφιές της περιοχής, όπως είναι το δάσος της Στροφυλιάς, η λιμνοθάλασσα του Κοτυχίου, οι παραλίες μας και το όμορφο τοπίο της ενδοχώρας της Δυτικής Αχαΐας σε συνδυασμό και με την ανάπτυξη του αγροτουρισμού, μπορούν να κάνουν την περιοχή μας ελκυστική για τους Έλληνες και ξένους επισκέπτες 365 ημέρες το χρόνο.

Η παράταξή μας με την παρουσία της στα Δημοτικά πράγματα του Δήμου μας διεκδικεί την ανάπτυξη που έχει ανάγκη η περιοχή μας, δίνοντας έμφαση σε έναν πρωτογενή τομέα, που θα δίνει χώρο στην ανάπτυξη της χειροτεχνίας και της βιοτεχνίας με εξειδικευμένο τρόπο, έχοντας στον νου μας την οργάνωση των τοπικών κοινοτήτων με τρόπο τέτοιο, ώστε να κρατούν τους κάτοικους στον τόπο τους, ιδιαίτερα τους νέους. Στην ανάδειξη των προβλημάτων της καθημερινότητας με στόχο την οργάνωση της πόλης της Κάτω Αχαΐας, το εμπορικό και διοικητικό κέντρο του Δήμου μας, σε σύγχρονη πόλη,(τώρα μάλιστα που ολοκληρώνονται και τα έργα ανάπλασης του εμπορικού και ιστορικού κέντρου), χωρίς να αναιρείται η ισομερής ανάπτυξη σε όλη την επικράτεια του Δήμου Δυτικής Αχαΐας.Σε αυτό το πνεύμα, άλλωστε, καταθέσαμε πρόσφατα ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο προτάσεων για την μελέτη του χωροταξικού σχεδιασμού της Δύμης, που αυτόν τον καιρό εκπονείται. Τέλος οι παρεμβάσεις μας στο θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων στη διαδικασία του νέου περιφερειακού σχεδιασμού στοχεύουν στην ανακύκλωση στην πηγή, προκειμένου η ποιότητα ζωής των κατοίκων να βρεθεί σε υψηλά επίπεδα.

Η διαφύλαξη της δημόσιας περιουσίας που βρίσκεται στα όρια του Δήμου μας για εμάς είναι θέμα που τη δημοτική αρχή πρέπει να την απασχολήσει στο άμεσο μέλλον, για το λόγο αυτό προτείναμε ο Δήμος Δυτικής Αχαΐας να την περιφρουρήσει. Για την παραλία της Κάτω Αχαΐας, για παράδειγμα, όπου εκποιούνται δύο εκτάσεις μέσω ΤΑΙΠΕΔ, συνολικής έκτασης περίπου 230 στρεμμάτων, εμείς προτείναμε οι εκτάσεις αυτές να χαρακτηριστούν ως χώροι θεματικού πάρκου αναψυχής τουρισμού – αθλητισμού – πολιτισμού – εκθέσεων και βιοκλιματικής γειτονιάς, με ξενώνες εξυπηρέτησης οργανωμένου συνεδριακού τουρισμού, χώροι δηλαδή που θα αποφέρουν έσοδα το Δήμο και θέσεις εργασίας στην περιοχή.

Γνωρίζουμε πως όλα τα παραπάνω δεν μπορούν να γίνουν πράξη αν δεν υπερασπιστούμε την κοινωνία και δεν να αντισταθούμε στην ανθρωπιστική καταστροφή που ζει η χώρα. Δεν μπορεί τίποτα να υλοποιηθεί σωστά αν δεν υπερασπιστούμε τα δημόσια αγαθά, τη γη, το νερό, το περιβάλλον. Προϋπόθεση για την ανάπτυξη της Δυτικής Αχαΐας είναι η Ορθολογική Αξιοποίηση Πόρων και Δομών με βασικότερο πόρο της κοινωνίας το ανθρώπινο δυναμικό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου